Чому це важливо, стан подології в Україні.

У всіх є стопи , але не всі знають, що це не лише частина тіла, яка допомагає нам пересуватися, але й одна з частин тіла, яка впливає на здоров’я всього організму!!! І ще менше людей знають до кого звертатися у випадку проблеми стопи. Залежно від характеру проблеми це може бути і дерматолог, і хірург, і ортопед і ендокринолог, але єдиного, вузькоспеціалізованого спеціаліста по проблемам стопи в Україні, нажаль, немає, хоча такі спеціалісти , насправді існують в багатьох цивілізованих країнах і називаються вони -Подологи.

На сьогоднішній день стан подології в Україні знаходиться на межі косметичного педикюру і медичного догляду за стопою, тоді як в багатьох європейських країнах подологія - наука, а подологи - лікарі, які мають дипломи про вищу освіту. Недооціненність подології в Україні - велика проблема, яку потрібно вирішувати, але без грамотного підходу , визнання та підтримки з боку держави ця професія неможлива. В Україні немає данної спеціальності, подологи залишаються майстрами нігтьового сервісу, а ніяк не лікарями . На жаль, нігтьова сфера не котролюється на відповідному рівні державою і є небезпечною, так як не здійснюється належного санітарно-гігієнічного контролю, а також ті санітарні норми, які діють в сфері нігтьового сервісу на сьогодні є застарілими. В 2018 року в Україні за даними Центру громадського здоров'я МОЗ України було зареєстровано 5 764 нових випадки ВІЛ-інфекції. За останніми оцінками, близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С. Фактично, це два мільйони українців. Багато з них навіть не знають про свій статус Тільки за останні роки збільшення захворюваності гепатитом і СНІДом в світі зросла на величезний відсоток: майже 98 тисяч людей зі СНІДом і понад 43 тисяч смертей від СНІДу . 325 мільйонів людей у ​​світі живуть з гепатиту B або вірусом гепатиту C . Ця страхітлива статистика і є реаліями наших днів. І кожен салон краси, майстер нігтьового сервісу є потентійним джерелом росповсюдження цих захворювань.

Чому подологія і подолог - це вигідно державі? Розвиток науки – один із основних показників розбудови держави. Визнання подології і розвиток данного медичного напрямку в Україні дозволить на державному рівні зробити крок вперед до рівня медицини в Європі. До речі, послуги подолога в Європі включені у перелік медичних послуг, які входять до стахового договору. А так як Україна невпинними кроками йде до страхової медицини, визнання подології буде ще одним успішним елементом швидкого і прогресивного розвитку медичної реформи. Україна, ще у 1989 році підписала угоду про сприяння зменшення ампутацій у діабетиків, і саме подологи вкрай необхідні для профілактики та раннього діагностування будь-яких змін на стопі , які пов’язані з цією групою хворих, що зможе в раз зменшити кількість ампутацій.

Ніхто не відміняв прибуток, він і є двигун процесу. Визнання данної медичної спеціальності дозволить відкрити нові факультети, нові можливості для людей, які хочуть бути подологами. На сьогоднішній день потенційні студенти, які вибирають стезю подології вимушені їхати на навчання за кордон, і звичайно, більша частина там і залишається, так як в Україні даної професії не має. І відповідно Україна, як держава, спочатку втрачає молодих, амбіційних людей, а в майбутньому – і високваліфікованих спеціалістів. Необхідно, створення данної спеціальності на базі вищих навчальних медичних закладів і визнання даної професії. Подологи будуть активно вчитися, пізнавати нові техніки, працювати з новими, європейськими технологіями, допомогати людям з різними особливими захворюваннями, пов’язаними зі стопою. Введеня додаткової медичної спеціальності несе в собі безпосередньо і економічні вигоди. Це і додаткові вливання від оплати навчання в університеті, і звичайно, введення нових медичних спеціальностей є сигналом для інвестиційних фондів про покращення економічного мікроклімату в державі. Також, це додаткові робочі місця в державних і приватних лікарнях. Для довідки, в Європі і США є дуже поширеними приватні подологічні клініки, на зразок стоматологічних, тобто визнання професії, також, буде сприяти розвитку малого підприємництва на території України. Україна позиціонує себе як європейська країна. Так давайте доведемо і покажемо, що так воно і є. Це новий трамплін розвитку освіти і медицини в України та престижності українських спеціалістів.

Шлях до визнання.

В 2014 році на 1 З’їзді подологів у Львові було вперше підняте питання про об’єднання спеціалістів по догляду за стопою, для ефективнішої роботи, обміну досвідом та розвитком подології в Україні. Багато спеціалістів «загорілися» ідеєю об’єднання і підтримали ініціативу. В серпні 2014року в соціальній мережі Фейсбук була створена закрита група Товариство подологів України, в які проводилося активне обговорення, яке в основному стосувалося теми стандартизованих знань усіх спеціалістів та легальної можливості працювати. Паралельно почали з’являтися відкриті групи для майстрів і це змінило розвиток української подології безсумнівно! В січні 2015 року, за ініціативи КССК ( комітету стандартів салонів краси) відбулася зустріч провідних спеціалісті в напрямку апаратний педикюр. Після зустрічі було запропоновано написати базову програму навчання по апаратному педикюру – ціль, щоб в усіх навчальних закладах України майстри могли отримувати однакові , стандартизовані знання і ,як наслідок, клієнти могли отримувати однаково високий рівень обслуговування в різних містах України. До роботи долучилося багато провідних спеціалістів апаратного педикюру України і вже з лютого 2015 року розпочалася активна робота. В січні 2016 року, робоча група написала лист до голови КССК, в якому було вказано , що ми не хочему бути органом, який контролює, а хочемо бути органом, який створює і розвиває! З цього моменту почалося обговорення питання припинення роботи в рамках КССК і появи окремої організації «Асоціація подологів України» , це питання ще неодноразово обговорювалося на багатьох зустрічах різними спеціалістами, але , нажаль справа дальше обговорення не пішла. В 2018 році коли з’явилася величезна кількість спеціалістів, і слово “ подолог» почало використовуватися усіма кому не лінь, а рівень знань, роботи і ,що найстрашніше санітарно-гігієнічних норм, ставав все гіршим, а також певні приватні навчальні заклади побачили можливість заробітку на навчанні спеціалістів в сфері в якій є прогалина і почали працювати на створення таких навчальних програм без участі наявних спеціалістів, питання об’єднання постало гостро !

17.11.2018 року в Києві відбулися Установчі збори, на які приїхало 109 спеціалістів і майже одноголосно було прийнято рішення про створення Асоціації. Основною ціллю ГО « Асоціація подологів України» є - легалізація професії та внесення посади Подолог до державного класифікатора професій. Для досягнення цієї мети в рамках Асоціації і за її підримки планується проведення різноманітних просвітницьких , навчальних та наукова –дослідницьких заходів для того, щоб показати суспільству і державі високий рівень професіоналізму наших спеціалістів. Об’єднання і домовленість спеціалістів працювати за єдиних норм та стандартів, дозволить захистити пацієнта від неграмотних дій та їх можливих наслідків. Можливість кожного спеціаліста розмовляти на одній професійній мові, дозволить нам рости і розвиватися, знаходити нові рішення проблем і попереджати їх появу.

І на завершення, наше об”єднання – це наш розвиток, наш захист і наша підтримка! Поява Подолога на державному рівні в Україні – питання часу. З Асоціацією подологів Ви будете готові до цих змін!