• Admin

Оновлено: трав 15

15.05.2020 року.

Доброго дня.

Починаємо наповнювати сайт інформацією про членів асоціації (по мірі поступлення), прошу Вас надавати (за Вашої згоди і бажання) CV-файли державною мовою.

Надіслано ЛИСТ від АПУ до компетентних органів.

А ось і текст.

Громадська організація «Асоціація подологів України» створена з метою об'єднання зусиль фахівців у сфері подології в питаннях обміну досвідом, забезпечення доступу до передових напрацювань та досвіду у відповідній сфері, формування стандартів надання подологічних послуг, захисту інтересів учасників об'єднання.

Метою написання цього листа є визначення Вашої експертної позиції щодо можливості запровадження в Україні, окремої професії –медсестри-подолога,  із законодавчим закріпленням такого статусу, шляхом внесення відповідної позиції до Державного класифікатору професій

Обгрунтування

Сьогодні українське суспільство стоїть перед викликом, пов'язаним зі зміною демографічної структури. Це  стосується як  кількості народжень дітей, так і   збільшення кількості людей похилого віку. Тому важливо адаптувати державну політику до тих викликів, які  ставить нова демографічна ситуація в українському суспільстві. Згідно з дослідженнями, проведеними в рамках проекту ЄС з обстеження умов життя (EU-SILC), дві третіх осіб, старших 60 років зазначили, що у них є хвороби, яким необхідний період лікування не менше шести місяців (діабет, ракові захворювання, інсульти тощо). Дуже важливим елементом є покращення якості життя людей похилого віку, щоб вони залишалися активними та незалежними якомога довше. Розробляючи політику в галузі охорони здоров’я, варто врахувати рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я  та напрацювання Європейської комісії, які зазначили, що впровадження фахівців, які працюють у сфері профілактики, приносить видимі результати у покращенні якості життя. Робота міжнародних експертів показує, що політика щодо людей похилого віку повинна мати широкий охват, враховуючи міждисциплінарність та адаптуючи працівників охорони здоров’я до потреб людей похилого віку. Тому всі заходи, що проводяться в цій галузі, повинні коливатися навколо впливу на покращення якості життя літніх людей та якомога довшої тривалості життя (Healthy Life Years – HLY). А формування відповідальності суспільства за здоров'я, а також підтримка здорового способу життя матиме позитивний вплив на покращення стану здоров’я українців  після досягнення пенсійного віку. Для дотримання цього параметра важливими є здійснення  заходів щодо зміцнення здоров'я, профілактики захворювань, підвищення доступності діагностики, лікування та реабілітації. У дослідженні експетрів Європейської комісії зазначається, що з віком анатомічні деформації та дефекти поглиблюються, збільшується кількість уражень шкіри та нігтів на ногах, що є причиною сильних болів у літніх людей. Ці розлади вражають 71-87% людей похилого віку, яким у зв’язку з цим необхідна медична та подологічна допомога.

Експерти  також зауважили, що дуже часто люди похилого віку  з проблемами в вищезгаданій області  вказують  на низьку якість життя та обмежений доступ до платних медичних процедур у цій сфері, що призводить пізньої діагностики захворювань та їх лікування уже на хронічній стадії. Вважаємо, що   ідеальним фахівцем у галузі повідомлених проблем в області стоп буде медсестра-подолог. Роль медсестри-подолога в оцінці стану стопи, а також гомілкової частини нижньої кінцівки, неінвазивному видаленні таких змін, як мозолі, нарости тощо, здійсненні в цій сфері профілактики проблем зі  стопами, де клієнт отримує підтримку в тому, як запобігти появі змін, є незамінною та повинна бути одним із основних, профілактичних елементів геріатричної охорони здоров'я, як це є у інших країнах.

Статистичні дані Іспанії за період 2013-2014 рр. показали, що понад 30% людей у віці 75-80 років користувалися послугами подології. У той же час послуги в галузі патології нігтів та видалення мозолів, якою користувалися літні люди (65-80 років), становила приблизно 32% або 1/3 усіх медичних послуг та продуктів.  Статистика Міністерства охорони здоров’я Польщі  вказала, що основними отримувачами подологічних послуг у Польщі є пацієнти літнього віку, які звертаються до подолога у зв’язку з тим, що в хірургічних, дерматологічних тощо клініках необхідно довго  очікувати на візит. Клієнт, який відчуває біль у ступні і має проблеми з функціонуванням, вибирає подолога як фахівця, який може принести йому полегшення та покращити його щоденне функціонування, тим самим підвищивши його незалежність.

Завдяки здійсненню подологічних процедур, а також проведенню роз’яснювальної роботи в сфері подології, клієнт стає більш незалежним, а також знижується вартість лікування клієнта, оскільки своєчасно була застосована профілактика. Систематично виконувані профілактичні подологічні процедури на стопах зменшують витрати, пов’язані з лікуванням, як продемонстрував німецький приклад. У Північному Рейні регулярна профілактика хворих на діабет та його наслідки призвели до скорочення хірургічних втручань з 28 тис. у 2003 р.до  5 тис у 2012 р. [джерело: ZI der KV 2014; GEK 2003-12, AOK 2009-12, prof. Chantelau, Altenhofen, 2012].

Медсестра-подолог - це фахівець, який своїми діями здатний допомогти покращити якість життя літніх людей. Однак це повинен бути фахівець із підтвердженими навичками та знаннями. У сучасних реаліях клієнт не в змозі вибрати безпечний кабінет (фахівця), і, таким чином, обрати відповідного кваліфікованого фахівця в галузі подології, який буде правильно керувати подологічним процесом. Це пов’язано з тим, що немає формальної освіти в цій галузі.

Запровадження кваліфікації вимог для такого  фахівця як медсестра-подолог дозволить визначити обсяг знань, а також навичок, необхідних для ведення відповідальної та безпечної подологічної практики в Україні. Позитивний результат проведеної перевірки, засвідчений відповідним документом(дипломом державного зразка), буде гарантією для клієнта, що він отримає професійну допомогу, яка відповідатиме його потребам.

Порівнюючи статистику інших країн, можна припустити, що в Україні подологічні процедури все ще є нішевими послугами, які за обсягом не відповідають суспільному попиту. Тому фахівець подолог в Україні повинен володіти широкими предметними знаннями, практичними навичками, схильністю працювати в міждисциплінарному колективі, знати межі його компетенції, правильно визначати проблему клієнта і, якщо необхідно, направляти його до відповідного фахівця.

Наведені вище дані показують, що запровадження кваліфікації медсестри-подолога в Україні може призвести не тільки до підвищення якості та безпеки обслуговування клієнтів, поліпшення якості життя людей похилого віку, а також до зменшення навантаження на інших фахівців, до яких звертається клієнт зі своєю проблемою (лікар-ортопед, хірург).

З повагою,

Оксана Маланчак ( Беднарчук)

Президент ГО " Асоціація подологів України"

79017, м. Львів, вул. Погулянка, буд. 4А кв. 52  тел. +38 067 444 78 62